Back to Top

Voor ondersteuning wanneer jij het nodig hebt

Coaching, psychosociale therapie & hypnotherapie - trainingen in communicatie, bewustwording & stressvermindering

Weblog

Liefdesverklaringen

Liefdesverklaringen

Ieder mens is uniek, je persoonlijke identiteit kan nooit worden voorgeschreven, alleen worden ontdekt. Dat geldt ook voor liefde.

Mensen kunnen woorden gebruiken om te verbinden, om betekenis over te brengen, om zaken uit te leggen en aan elkaar te verklaren. Verklaren verwijst naar ophelderen.

Ophelderen dat is je licht laat schijnen op iets dat aanvankelijk onzichtbaar, onduidelijk en duister is. Met licht kun je beter zien wat er is en zo kun je ontdekken hoe zaken echt werken. Dat vermogen heeft ons mensen veel gebracht en voortschrijdende inzichten gegeven in onder andere het (ontstaan van) het leven, gezondheid, welzijn, de aarde, het universum.

Aan het einde van het jaar

Spiegel aan het einde van het jaar 3

Reflecteren: een blik in de spiegel

De maand december is voor veel mensen een natuurlijk moment om te reflecteren op het leven en ook om vooruit te kijken. De dagen zijn kort, de natuur keert in zichzelf en bereidt zich voor op de nieuwe lente, al is die nieuwe lente midden in de winter nog niet zichtbaar en voelbaar. Voor mensen geldt dat blijkbaar ook als we op de drempel staan tussen het oude en het nieuwe jaar.

Op veel momenten in je leven kom je voor een drempel te staan. Drempelmomenten waarop je jezelf kunt afvragen: ‘Wat laat ik achter mij? Wat neem ik mee? Waar ga ik naar toe? Waar verlang ik naar? Waar maak ik mij zorgen over? Wat maakt het lastig voor mij om deze drempel over te gaan? Wat zou mij helpen om deze drempel over te gaan?’

Licht!

Het donkerste voorbij,
steek ik de kaarsen aan,
Denkend aan vroeger,
toen zij er was,
hoe het langzaam donker werd,
en koud, totdat ze ging.
Mijn tastend zoeken,
in lege duisternis.
Met kwetsbaar vuur vier ik vandaag
de terugkomst van het licht!

Het donkerste voorbij
Steek ik de kaarsen aan
Denkend aan toen zij
nog niet was weggegaan

HV.

Paaskaars klein 

November is een tijd van gedenken. De dagen worden korter, het is herfst en het wordt steeds eerder donker, dan trekt de aandacht naar binnen. Meteen al aan het begin van de maand zijn binnen de westerse rooms-katholieke traditie de gedenkdagen Allerheiligen en de dag erna Allerzielen. Allerzielen is de dag waarop de overledenen herdacht worden. Er wordt een requiemmis opgedragen en nabestaanden plaatsen bloemen op het graf.

Irritatie

Doos van PandoraSoms heb ik last van een geïrriteerde huid, een rode plek, een klein wondje met een jeukend gevoel, of een muggenbultje. Die jeuk voel ik niet altijd, soms ben ik me ervan bewust en soms niet. Als ik me van die irritatie bewust ben kan ik die wel verdragen en meestal van de plek afblijven, of ik verzorg de plek door er wat verkoelende zalf op te smeren.

Respect

Respect vind ik een verwarrend woord. En dat is precies de reden dat ik er een stukje over wil schrijven. Want door erover te schrijven moet ik erover nadenken en dat leidt hopelijk tot meer duidelijkheid.

Als iemand tegen mij zegt: ‘jij respecteert mij niet’, of ‘je moet mij respecteren’, weet ik vaak even niet hoe ik moet reageren. Wat bedoelt die persoon eigenlijk en wat heeft respect daarmee te maken. Ik moet de neiging onderdrukken om mijzelf te verdedigen door te reageren met een zin die begint met: ‘Ik respecteer jou wel!’ De discussie die dan ontstaat eindigt meestal onbevredigend is mijn ervaring.

Wat betekent ‘respect’ eigenlijk voor mij?

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.
Meer informatie Ok Weigeren