Back to Top

Voor ondersteuning wanneer jij het nodig hebt

Coaching, psychosociale therapie & hypnotherapie - trainingen in communicatie, bewustwording & stressvermindering

Weblog

De kracht van vragen

Ontkiemen

Je doet een vraag pas recht door hem te stellen

(Pádraig Ó Tuama, Verhalen van liefde en alles wat schuurt p. 85)

Ik zou daar nog aan toe willen voegen dat een gestelde-vraag pas tot zijn recht komt als wij onszelf ervoor openstellen.

Toen ik als kind op de basisschool zat stelden de meester of de juffrouw (zo noemde we de onderwijzers toen) regelmatig vragen aan mij. Die vragen waren bedoeld om mij ‘het juiste antwoord’ te laten geven.

Als ik het juiste antwoord wist voelde ik mij blij, maar als ik het niet wist dan voelde ik mij falen. Andere vragen waren bedoeld omdat ik mij moest verantwoorden. Bijvoorbeeld waarom ik te laat was, of waarom ik mijn opdracht nog niet had afgemaakt, of waarom ik iets had laten vallen. Die vragen maakten dat ik mij schuldig voelde, of juist boos en opstandig. Soms stelden mijn ouders ook dat soort vragen, waarbij ik mij dan erg ongemakkelijk voelde.

Het gevaar van positief denken

Hè? Maar als je positief denkt word je toch juist blijer?not-happy-1515497

Want dat is vaak de boodschap van tv-programma's en tijdschriften over geluk en welzijn. Een verrassende conclusie uit een Amerikaans onderzoek aan de Johns Hopkins University laat echter ook iets anders zien: bij eerstejaarsstudenten geneeskunde die de de minste negatieve gevoelens (depressie, agressie, angsten) zeiden te hebben, ontwikkelde zich op latere leeftijd juist veel vaker kanker dan bij hun leeftijdgenoten. Het gevaar van positief denken lijkt te zijn dat we vergeten om te voelen als het zeer doet. En we horen de boodschap van onze gevoelens dan niet.

Het blijkt dat mensen emoties (lichamelijke arousal) kunnen hebben zonder het te weten. Deze afgescheidenheid van onopgemerkte, maar wel in ons lichaam aanwezige, emoties duidt op een niet-heel zijn. Bewustworden en accepteren van onze emoties, zowel prettig als onprettig, draagt bij aan onze gezondheid. Dit sluit helemaal aan bij onze boodschap die wij in ons boek en onze training De helende kracht van je emoties beschrijven en je de sleutel geeft tot heling. Door vriendschap te sluiten met je emoties en bewuster in verbinding te blijven met wat je lichaam je te vertellen heeft, kun je er passender op reageren. Daardoor kom je meer in balans en wordt de kans op lichamelijke klachten kleiner. Gelukkig kun je leren om op een gezonde manier met je emoties om te gaan! Meer lezen op: https://www.avilacoaching.nl/training/triskelmethode

Nogmaals respect

Respect

Ik schreef al eerder over respect, zie mijn blog Respect.

LammetjesWaarom wil ik er dan opnieuw over schrijven? Dat komt omdat ik in een boek een verwijzing tegenkwam naar een uitspraak van Erich Fromm (1900-1980), een internationaal bekende Duits-Amerikaanse psycholoog, sociaal psycholoog en filosoof.

De 6 V's, Verbindend communiceren en de kunst van het helpen

Relaties

Helpen bij verandering is vaak moeizaam

Verbindend-onderhandelen

Ervaar je ook wel eens dat het realiseren van duurzame verandering soms zo moeizaam gaat? Dat je erg je best doet om goed samen te werken, maar toch eindigt met onbevredigende resultaten, frustratie en verwijdering?

Uit frustratie zou je er dan voor kunnen kiezen om het er maar bij te laten zitten. Maar ook dat is natuurlijk onbevredigend.

Je kunt dit tegenkomen in allerlei soorten samenwerking bijvoorbeeld op je werk, in mantelzorg, vrijwilligerswerk of persoonlijke relaties.

Kan het ook anders?

Leven in een gekleurde wereld

Bauwe lucht


Ik ben kleurenblind.

Nee, die uitspraak vind ik te sterk, want ik zie wel kleuren.

Beter is misschien te zeggen dat ik gedeeltelijk kleurenblind ben. Ik heb moeite met het zien van de kleuren rood en groen. Tenminste, dat blijkt uit de testen. Ik kan niet goed uitleggen wat ik dan wel zie en meestal ben ik me ook helemaal niet bewust van mijn gedeeltelijke kleurenblindheid. Maar ik word ermee geconfronteerd zodra iemand iets zegt als: Kijk die mooie rode klaprozen in het gras! Of wat een mooie kersen in die boom! Ik moet mij dan extra inspannen om dat te zien, als ik ze al zie. Het maakt mij er nog meer van bewust hoezeer de wereld die ik zie door mijzelf 'gekleurd' wordt.

Cookies maken het eenvoudiger voor ons om onze diensten te leveren. Met het gebruik van onze diensten geef je ons toestemming om cookies te gebruiken.