Grenzen
De ontwikkeling van onze autonomie neemt toe naarmate wij ons meer van onze wederzijdse afhankelijkheden bewust zijn.
Ruth C. Cohn, psychotherapeute en pedagoge (1912-2010)
Soms is het fijn om even helemaal grenzeloos te zijn, je over te geven aan een activiteit of samenzijn en je mee te laten voeren in de stroom van het moment zonder beperkingen.
Maar als dat te lang duurt begint er iets te kriebelen, want een mens heeft ook rust nodig en een gevoel van identiteit en zelf aan het stuur van het eigen leven te staan.
Soms is het fijn om je even helemaal terug te trekken op een veilige plek. Geen ongewenste contacten en ongestoord doen wat je zelf wilt. Je bouwt als het ware een veilige muur om jezelf heen en geniet van de rust die dat geeft. Maar als dat te lang duurt, begint er ook iets te kriebelen, want een mens heeft ook sociale contacten en omgang en samenwerking met anderen nodig.
Gezonde grenzen zijn nodig om onderscheid te kunnen maken tussen jezelf en anderen en de wereld. Met gezonde grenzen kun je aanvoelen wat je wilt en wanneer iets genoeg is en tijd voor iets anders. Ze zijn nodig voor je privacy en veiligheid, om jezelf te kunnen sturen en je eigen beslissingen te nemen. Alleen als mensen zich veilig voelen zijn ze in staat om gezonde sociale verbindingen aan te gaan en te onderhouden. Daarom hebben grenzen ook een belangrijke sociale betekenis.
Wanneer grenzen bewust of onbewust niet worden gerespecteerd ontstaan er onrust en nare, onveilige gevoelens en conflicten met anderen of in jezelf. Daardoor kunnen mensen en relaties beschadigd raken. Het is daarom belangrijk om je bewust te zijn van je eigen grenzen en die van de anderen en daarover met elkaar helder te communiceren.
Gezonde grenzen hoeven niet absoluut zijn. Juist door je ervan bewust te zijn kun je mogelijkheden creëren om ze naar behoefte te verruimen of juist te versterken. Je kunt in sociale leerprocessen de vaardigheid ontwikkelen om effectief en zelfverzekerd je grenzen te communiceren op een manier waarbij je ook zo goed mogelijk rekening probeert te houden met de grenzen van anderen.
Samenvattend kun je zeggen dat gezonde grenzen bijdragen aan meer vrijheid en welzijn!