EMDR

Een snelle en bewezen effectieve methode om onverwerkte, akelige en beangstigende ervaringen te verwerken. Bij psychische en emotionele klachten. Maar trauma kan ook de oorzaak zijn van fysieke klachten. Gelukkig kun je er iets aan doen!

Als je iets schokkends hebt meegemaakt zoals een auto-ongeval, geweld of getuige van geweld, verlies van een geliefde, baan of gezondheid dan kan het zijn dat je daar in vast blijft zitten. Soms realiseer je je niet eens dat je klachten verbonden zijn aan de gebeurtenis.

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing ) werkt ook bij onverwerkte ervaringen uit het (verre) verleden. Het kan dan gaan om verwaarlozing, seksueel misbruik, beleving van onveiligheid. Deze nare ervaringen hebben, soms zonder dat je het weet, invloed op hoe je nu in het leven staat en hoe je omgaat met problemen. Als je merkt dat je vastloopt of klemzit, dan kan de oorzaak liggen in onverwerkte emotionele gebeurtenissen die opgeslagen zijn in je onderbewuste. 

Hoe werkt EMDR?

Tijdens de therapie wordt gebruik gemaakt van sets van oogbewegingen, waardoor de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest.

Vingerbeweging Het wordt daardoor steeds gemakkelijker om aan de oorspronkelijke gebeurtenis of periode terug te denken.

In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen.

Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de nare ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

 

Bij welke klachten?

EMDR is oorspronkelijk ontwikkeld voor het behandelen van trauma's en wordt daarvoor zeer succesvol toegepast.

Er is inmiddels steeds meer bewijs dat emotioneel beladen herinneringen en beelden ook een belangrijke rol spelen bij andere klachten zoals chronische pijn, depressie, eetstoornissen en verslavingen, waaronder co-dependentie ofwel relatieverslaving. Om deze reden wordt EMDR ook vaak bij deze problemen en stoornissen toegepast, meestal als onderdeel van een breder behandelplan. 

Soorten klachten die kunnen ontstaan naar aanleiding van onverwerkte gebeurtenissen:

- Herbeleven van de ervaring (PTSS)
- Vermijdingsgedrag m.b.t. de ervaring
- Stress en verhoogde alertheid
- Schaamte of schuldgevoel
- Slecht humeur
- Depressie
- Angsten
- Paniek
- Slecht zelfbeeld
- Slaapproblemen
- Relatieproblemen
- Onverklaarbare lichamelijke klachten (SOLK).

 

Verandering en herstel is wel mogelijk! Klinkt dit hoopgevend? Geef jezelf een kans en maak een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek in onze praktijk voor coaching & therapie in Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant): 

auricular telefoon symbool in een cirkel  0413-30 3848 
e mail gevuld gesloten envelop Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Avila coaching biedt effectieve hulp en je kunt snel terecht. Vergoeding zorgverzekeraars mogelijk afhankelijk van je zorgpolis. Wij zijn lid van de volgende beroepsorganisaties: 

logo viv 20RBCZ-logo

Raadpleeg bij lichamelijke klachten ook altijd je huisarts of specialist. Voor coaching werken wij op locatie in de regio Den Bosch en Vught, Eindhoven, Helmond, Veghel, Nijmegen, Venlo en Weert. Trainingen bieden wij landelijk ook op locatie aan. Onze praktijk is goed bereikbaar via openbaar vervoer (buslijn 158) vanuit Veghel en Den Bosch en per fiets vanuit Schijndel, Veghel, Uden, Heesch, Den Dungen, Middelrode, Berlicum (Sint-Michielsgestel), Nistelrode en Vorstenbosch (Bernheze).