Verbindend communiceren

Deze communicatiemethode van Marshall Rosenberg, ook Geweldloze communicatie genoemd, wordt wereldwijd toegepast. Met een goede reden: namelijk het werkt!
Verbindend communiceren is een praktische communicatiemethode met duidelijke handvatten om beter voor jezelf op te komen én de verbinding met de ander te houden.

Meer verbinding, betere samenwerking

In onze basistraining Verbindend communiceren / Geweldloze communicatie leer je helder communiceren over je gevoelens en behoeften. Dat schept niet alleen duidelijkheid en vertrouwen, maar draagt ook bij aan eigen kracht. Het helpt om jezelf beter te begrijpen en meer vanuit rust te communiceren. Daardoor kun je beter samenwerken en vergroot het je beleving van geluk. Het draagt bij aan je persoonlijke ontwikkeling omdat je ontdekt wat je gevoelens je te vertellen hebben. Je leert assertiever te zijn, maar wel op een manier die de verbinding met anderen groter maakt. Empathie, inzicht in de eigen beleving en begrip voor de beleving van de ander geeft een betere samenwerking. Hierdoor wordt het mogelijk om steeds meer een win-win situatie te creëren, zowel privé als zakelijk.

 

Verbindend communiceren helpt als:

 • Je voor jezelf wilt opkomen; nee durven zeggen, grenzen aangeven, assertief wilt zijn en tegelijkertijd de relatie goed houden.
 • Je krachtiger en duidelijker wilt leren communiceren en samenwerken.
 • Je wilt groeien in eigenliefde en jezelf meer wilt laten zien.
 • Je samen wilt, op je werk of thuis, maar het niet echt lukt.
 • Je het lastig vindt om contact te krijgen met je partner, collega of je kind.
 • Je na een scheiding moeite hebt om te luisteren naar je voormalige partner maar wel het beste wilt voor je kinderen.
 • Je de verbinding wilt houden met dementerende mensen.
 • Je wilt leren aangeven wat belangrijk voor je is en tegelijk wilt zorgen dat de relatie goed blijft.

 

 

 

Geen ruzies of conflicten meer nodig:

Als je verschilt van mening en emoties lopen op dan is verbindende communicatie het instrument bij uitstek. Je leert oordelen te vertalen naar behoeften, contact te maken met je eigen behoeften en die zodanig onder woorden te brengen dat de ander er geen verwijt in hoort. Daarnaast leer je te luisteren naar de behoefte van de ander, ongeacht hoe die ander zich uit. Zodra de behoeften van beiden onderkend en benoemd worden, kun je gaan bespreken welke oplossingen mogelijk zijn die tegemoet komen aan alle behoeften die een rol spelen. Je leert verbindende communicatie, de taal van verbinding vanuit respect voor de behoeften van iedereen.

 

 

Alle werkelijke leven is ontmoeting.
(Martin Buber - filosoof 1878-1965)
---♥---

 Ervaringen van cursisten:

 

De training Geweldloze communicatie was een eye-opener. Ik kan nu veel beter samenwerken met allerlei verschillende mensen. Ik vind mensen die anders zijn nu interessant, terwijl ik ze vroeger liever ontliep. Mijn werk geeft meer voldoening en ik voel meer verbinding in mijn relatie!
Heleen, Den Bosch.
---♥---

Ik kan aangeven wat ik nodig heb met respect voor de ander. Dit is veel beter dan een assertiviteitstraining. Minder spanning en strijd binnen relaties. Meer energie en plezier.
Alice, Heesch (Bernheze, Noord-Brabant)
---♥---

Door de principes van geweldloze communicatie begrijp ik mijn partner beter en heb ik door hoe het anders kan. We communiceren beter en hebben een betere samenwerking in de opvoeding!
John, Veghel (Meierijstad, Noord-Brabant).
---♥---

 

Interview met Andrea

Op dinsdag 21 mei vertelde Andrea over Verbindend communiceren bij de radio-omroep Avulo in Vught. Je kunt het interview hier nog beluisteren:

Andrea-Bedaf-2011

Klik op de foto en luister naar het interview

 

Basistraining Verbindend communiceren

In deze training maak je kennis met de principes van Verbindend communiceren en je leert deze toepassen. Je leert:

 • Het model in vijf stappen (waarneming, gevoel, behoefte, verzoek en empathisch aanwezig zijn)
 • De valkuilen: verwarring over waarneming/oordeel, gevoel/gedachte, behoefte/strategie, verzoek/eis
 • Bewustwording van gevoelens en behoeften
 • Symboliek van giraf en jakhals in de communicatie

Giraf - Verbindend communicerenEn je leert dit toe te passen in de oefeningen in communicatieve vaardigheden. In deze training ga je intensief aan de slag met het ontwikkelen van vaardigheden die je helpen om helder en effectief te communiceren. Dit doe je aan de hand van de onderwerpen waarneming, gevoel, behoefte, verzoek en empathie. Interesse? Wil je weten of een cursus Verbindend communiceren iets voor je is of wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen?

 

Opbouw van de training

De training is te volgen als eendaagse kennismaking, twee-, vier- of vijfdaagse basistraining, waarin de belangrijkste onderdelen, zoals empathie met jezelf en de ander, rouwen en vieren, verantwoordelijkheid voor eigen emoties worden behandeld. De training is praktijkgericht en bestaat steeds uit een stukje theorie, een oefening, een demonstratie en eindigt met een evaluatie. Je kunt je op de training voorbereiden door het boek 'Geweldloze Communicatie' van Marshall Rosenberg te lezen. 

 

Verbindend communiceren, in Nederland ook bekend onder de naam Geweldloze communicatie, is gebaseerd op het werk van de Amerikaanse klinisch psycholoog Marshall Rosenberg (Engels: Non-Violent Communication). Deze methode wordt wereldwijd gebruikt, op diplomatieke schaal, binnen organisaties, maar ook in veel gezinnen. En dat is niet voor niets, want het werkt!

 

Avila coaching is het instituut bij uitstek voor cursussen op het gebied van communicatie en bewustwording. Wij organiseren regelmatig trainingen Verbindend communiceren / Geweldloze communicatie in onze praktijkruimte in Heeswijk-Dinther (Bernheze, Noord-Brabant).

De praktijk is goed te bereiken met buslijn 158 vanuit Veghel en Den Bosch en per fiets vanuit Schijndel, Den Dungen, Berlicum, Middelrode, Veghel (Meierijstad), Sint-Michielsgestel, Uden, Heesch, Nistelrode en Vorstenbosch. Wij kunnen ook op locatie trainingen verzorgen in de regio Den Bosch, Zaltbommel, Oss, Nijmegen, Eindhoven, Helmond, Weert, Tilburg, Breda.