Onderhandelen
Bij onderhandelen wordt vaak gedacht in termen van competitie, macht, slimheid, vechten en, uiteindelijk, winnen of verliezen. Aan het einde van zo’n onderhandeling kunnen er bij beide partijen verwijtende gedachten overblijven over de andere partij en wat deze heeft gezegd of gedaan. De relatie kan erdoor beschadigd raken.
Maar als de ander belangrijk voor je is, of als je wilt (moet) blijven samenwerken? Dan wil je juist onderling vertrouwen en een sterke verbinding; maar hoe krijg je dat voor elkaar, je eigen belangen opgeven?
Rationeel of emotioneel?
Mensen denken vaak dat (zakelijke) beslissingen alleen rationeel gemaakt worden, maar voor het maken van een beslissing is ook gevoel/intuïtie nodig, anders word je besluiteloos.
Soms hoor je als advies: doe niet zo rationeel, volg gewoon je gevoel. Maar een emotionele reactie geeft een grote kans op tunnelvisie en dan loop je het risico dat je belangrijke feiten over het hoofd ziet.
Intuïtie, de wijze geest, is geoefend talent dat groeit op basis van het waarnemen van de werkelijkheid binnen en buiten ons. Intuïtie gebruiken bij het nemen van een beslissing is beslissen op basis van het toetsen van bewuste en onbewuste kennis in overeenstemming met je waarden en behoeften.
Beslissen vanuit je hart: ratio + gevoel + eigen waarden: de wijze geest, intuïtie.
Leren luisteren
Goed onderhandelen begint daarom met luisteren. Luisteren naar jezelf, je eigen waarden, belangen en behoeften en luisteren naar de waarden, belangen en behoeften van de ander. En vervolgens zoeken naar oplossingen waarbij deze wederzijdse aspecten zo goed mogelijk gerespecteerd worden. Zo bereik je overeenstemming waarbij alle betrokkenen zo goed mogelijk tot hun recht komen.
Verbindend onderhandelen
Als het gaat om kwesties die belangrijk genoeg zijn om er tijd voor uit te trekken en te zoeken naar oplossingen die voor beiden (of alle partijen) goed zijn; dan is Verbindend onderhandelen een uitstekend instrument om een win-win situatie te creëren.
Verbindend onderhandelen gaat dieper in op de belangen en positieve intenties van beide partijen. Vanuit de welwillende houding die hierbij ontstaat en de extra informatie die je krijgt ga je op zoek naar creatieve oplossingen waarvan iedereen profiteert.
De methode sluit aan op de principes van The Harvard Negotiation Project en de methode Verbindend communiceren (Geweldloze communicatie) van Marshall Rosenberg.
Het resultaat: een uitkomst waarbij rekening is gehouden met de wederzijdse belangen en een versterking van welwillendheid en bereidheid om samen te werken.
Cursus
Je leert in de cursus de principes toepassen van Verbindend communiceren en Excellent onderhandelen voor optimale onderhandelingsresultaten:
Verbindend communiceren
- Waarneming
- Gevoel
- Behoefte
- Verzoek
Excellent onderhandelen
- Scheid de mensen van het probleem
- Richt je op belangen en zienswijzen, niet op posities
- Zoek oplossingen in wederzijds belang
- Dring aan op objectieve criteria
- Ontwikkel je BAZO (Beste Alternatief Zonder Overeenkomst)
Kijk in onze agenda voor cursusdata, PE-punten en prijzen.