Onderhandelen
Als je samenleeft met anderen zijn er altijd wel momenten dat jullie wederzijdse behoeften niet samen lijken te gaan en dat er verschillen zijn die elkaar in de weg zitten. Je hebt een meningsverschil met een ander en je weet zeker dat jij gelijk hebt, maar de ander wil niet luisteren. Hoe los je dit op?
Levenskunst
Persoonlijke ontwikkeling en groei
Op de vraag wat een gelukkig en zinvol leven is, kan moeilijk een eenduidig antwoord gegeven worden. Ieder mens is uniek en de omstandigheden en cultuur waarin wij opgroeien en leven zijn dat ook. Mensen willen gelukkig en zinvol leven, maar hoe bereik je dat in een wereld die veel van je vraagt en voortdurend veranderd?
Gezonde relaties – omgaan met grenzen
Mensen leven in een spanningsveld tussen de behoeften aan sociale verbinding en individuele vrijheid. Het aanvoelen en respecteren van grenzen zijn daarvoor belangrijke vaardigheden.
Wat is empathie?
In Verbindend communiceren is empathie een belangrijk begrip, maar wat is empathie eigenlijk en waarin verschilt het van sympathie en compassie?
Mensen vinden empathie blijkbaar belangrijk of interessant want je kunt er veel informatie over vinden via Google. Sommige wetenschappers vragen zich af of empathie wel echt bestaat en of empathie uniek is voor mensen of dat het ook bij dieren voorkomt.
Taal van vervreemding omzetten naar verbinding
Wij hebben behoefte aan verbinding met anderen, maar we willen ook graag onszelf kunnen zijn.
Welke taal kun je gebruiken als je wilt opkomen voor jezelf zonder dat er verwijdering of conflict ontstaat?
Autonomie binnen relaties - hoe doe je dat?
Relaties worden sterker als je leert inzien en accepteren dat de ander een afzonderlijk persoon is met eigen gevoelens en behoeften. Carl Rogers, psycholoog (1902-1987)
Hoe doe je dat; verbinding maken met een ander en toch autonoom blijven? In deze blog vertellen we je graag iets over het verlies van autonomie binnen relaties, co-dependentie, en hoe je Verbindend communiceren kunt inzetten om daaruit te komen.
De man met de zeven maskers
Er was eens een man die zeven verschillende maskers droeg, een voor elke dag van de week. Elke ochtend was het eerste wat hij deed: het masker van die dag opzetten. Daarna kleedde hij zich en ging naar zijn werk. Zijn hele leven had hij dat zo gedaan. Nooit had hij zijn ware gelaat getoond.
Nu gebeurde het dat een dief ’s nachts, terwijl hij sliep, zijn zeven maskers kwam stelen.
Toen hij bij het ontwaken de diefstal vaststelde, riep hij zo hard hij kon: “Houd de dief!”